Vad kroppen menar om evolution

March 24, 2016

Dimman har lättat, frosten kryper ihop i skuggan och solen lyser upp jorden med breda lysande stråk. Någonstans läste jag att ljus kan kännas som en smekning. Morgonljuset som en varsam hand som smeker över kinden. Så känns det. Så kan naturen kännas. Naturen med så många uttryck för sin kraft. Dånande stormar, regnets smatter, bitande frost, fuktiga dimmor och ljus som smeker.

 

När jag var barn älskade jag att vara ute. Jag ville helst vara i skogen och om somrarna var jag  barfota. Jag är uppväxt på asfaltsgårdar men letade upp platser där det fanns grönt, jord, och ensamhet. Det fortsatte när jag kom upp i tonåren, även om det fanns tonårsliv, med Devo, Donna Summer och storstadsdrömmar så var det alltid det lilla livet någonstans med träd och ro som bodde i min djupaste längtan. Den här längtan har aldrig övergivet mig och många val jag gjort i livet har varit präglad av den.

 

När vi är i naturen så känner kroppen och sinnet igen något fundamentalt. Naturen är vårt hem även fast det kan tyckas att vi har satt oss över detta med vår livsstil. Men livet som vi känner den i den västliga världen idag har bara sett ut så här i cirka hundra år. Resten av vår tid på jorden har människan levt i naturen och i samklang med den.

Vårt biologiska och mentala system är präglade av tusentals år av påverkan och förhållning till naturen. Det moderna liv vi tar för givet och som vi anser som norm har egentligen bara varat en mikrosekund i jämförelse. Inte undra på att vi någonstans känner oss vimmelkantiga, i obalans och förvirrade. Vi lever i en konstruerad verklighet som totalt har ändrat på många av de förhållanden som evolutionen över lång tid anpassat kropp och sinne till. När vi rör oss i naturen faller hela systemet till ro. En djupare igenkänning, en slags hemkomst även om vi på ytan är upptagna av ett mentalt tjatter och att ta instagrambilder ;)

 

 

 

 

Please reload

Utvalda inlägg

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Senaste inlägg

January 21, 2018

December 1, 2017

November 13, 2017

October 5, 2017

September 30, 2017

Please reload

Arkiv