Naturen, en trend?

October 12, 2016

 Jag fick en artikel från Land tillskickad av en vän.

Land skrev "Nu kommer en ny trend!- Allt fler vill leva friluftsliv utan en massa prylar."

Medans både vännen och jag gläder oss över att människor verkar börja ta sitt förnuft till fånga är det något i betraktelsesättet som stör mig.

 

Jag stör mig på ordet "trend".

Trend associeras till något flyktigt, något övergående, ett lynnigt infall. Men hur kan naturen någonsin bli ett lynnigt infall?

 

Du kanske tycker jag är lite petig nu? Men just ordet trend i förbindelse med längtan att vara i naturen visar hur snedvriden vår livsstil är?

 

Vi upplever naturen som något utanför oss själva. Något vi beger oss ut i och sedan lämnar igen. Men om vi tänker efter så är naturen det vi är. Vi är inte en lösriven del som kan välja att stå utanför. Vi är en del av ett större ekosystem till och med när vi står på Times Square mitt i New York.

 

Vår längtan ut i naturen, vår längtan efter förenkling. Att få uppleva tystnad, frisk luft, skog, berg, sjöar och att inte ha så många måsten är en konsekvens av den alienation som vår livsstil föder.

 

Jag tror inte att folk plötsligt vaknade upp en dag med en obändig lust att dra till skogs eller fjälls, på samma sätt som en modeskapare plötsligt får en obändig lust till att väcka liv i axelvaddarna från åttiotalet igen.

Nej jag tror helt enkelt att vi slitet ned den finish som lagts över våra liv igenom de senaste trettio åren. En finish av bekvämt, stillasittande, material och stress ackumulerande inomhusliv. Och nu blottläggs en urlängtan- samhörigheten med naturen.

Att höra forsande bäckar, suset i träden, leva sida om sida med vilda djur. Att uppleva de starka kontrasterna mellan isande vindar och varma eldar. Att uppleva tystnaden och oändliga stjärnhimlar. Och att få bli ordentligt trött i kroppen efter en dag av kånkande, gående, fixande. Att få komma hem dit vi hör hemma.

 

Jag tror det som "Land" kallar en trend, är ett kall från något djupt inom oss.

Och om vi inte lyssnar kan det mycket väl tänkas att vi går under. Går under av stress, livsstilssjukdomar, depression och livsleda. Något sunt och livskraftigt inom oss vet det.

 

Det är därför vi tar på oss stövlarna, packar ryggsäcken och beger oss, inte ut i naturen men hem till naturen.

 

 

Please reload

Utvalda inlägg

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Senaste inlägg

January 21, 2018

December 1, 2017

November 13, 2017

October 5, 2017

September 30, 2017

Please reload

Arkiv