Att göra allt på samma gång!

December 17, 2016

Jag gillar att göra allt på samma gång! ;) Men missförstå mig inte jag talar nämligen inte om att multitaska. Att göra allt på samma gång handlar om något annat. Det handlar om att inte dela upp.

Det handlar om helhet och jag känner mig lycklig när livet går upp i en helhet.

Men vad innebär det egentligen? Vad är det som ska till för att livet ska kännas helt?

 

Den livsstil som präglar vår västerländska samtid handlar för det mesta om att segregera, gruppera, outsourca och specialisera sig.

Vårt samhälle är inrättat för att olika individer löser begränsade uppgifter ofta isolerat från slutresultatet.

Och förutom detta så har vi delat upp timmarna under vår dag  där vi avsätter olika tid till olika saker som vi dels måste göra och dels har lust att göra.

Vi delar upp tiden för arbete, träning, familj, vänner och vardagssysslor. Och sällan slår vi ihop dessa. Nu kanske du tänker, vad då slå ihop? Hur då? Och bara det att det nästan är omöjligt att föreställa oss att det är något som kan ske under samma tid, visar tydligt hur långt ifrån vår naturliga utgångspunkt som människa vi kommit.

 

Idag behöver vi inte röra på oss mycket för att överleva. Några kallar det framsteg. Utifrån min upplevelse är detta vad som gör oss olyckliga. Att sträva efter mest möjliga bekvämlighet har konsekvenser som vi ännu inte har sett den fulla omfattningen av.

Vår strävan efter bekvämlighet har miljömässiga, sociala och fysiologiska konsekvenser som jag tror att vi i vår bekvämlighetsiver och utvecklingsfokuserade sinne inte vill höra talas om.

Och framför allt så får det oss att känna oss osammanhängande.

 

Jag har den möjligheten att kunna bestämma på vilket sätt jag ska utföra många av mina "arbetsuppgifter".

Jag har en del "kontorsgöra" som jag kallar det. Och ibland är det mera av det än andra gånger.

Jag älskar att vara ute. Jag behöver vara i naturen helst varje dag. Jag tycker om att röra mig i naturen. Över marker, i skogen, upp och ned för klippor och berg.

 

För att få mera av det jag älskar väljer jag ofta att göra allt på samma gång. Istället för att dela upp mitt dygn i arbete, träning, egentid, vila, så slår jag ihop det.

Jag packar min ryggsäck med lunch och kaffetermos, arbetsmaterial, eventuellt min dator och min mobil. Och så beger jag mig ut i skogen eller i kajaken. Hittar något fint ställe att sätta mig, kanske göra upp en eld, förbereda min lunch och arbeta. Jag kan skicka mejls, förbereda yogaklasser, läsa in mig på ett ämne, göra anteckningar. Jag kan laga min mat, vila, njuta.

 

När jag kommer hem är jag uppladdad. Jag har rört på mig, fått arbetat, varit ute i naturen, ätit lunch, druckit kaffe, vilat.

Det är lite obekvämt, krångligt men det tvingar mig att tänka mig om. Och framför allt det ger mig en känsla av sammanhang.

Att livet är helt.

Du kanske tänker nu att det är lätt för mig att säga.

Men jag tror att det är viktigt att vi alla ställer oss frågan.

Hur kan jag få mera helhet?

För i det svaret ligger svaret på mycket av de problemställningar vi både globalt och hälsomässigt står inför idag.

Det är i det svaret vi hittar livsmening.

 

 

 

Please reload

Utvalda inlägg

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Senaste inlägg

January 21, 2018

December 1, 2017

November 13, 2017

October 5, 2017

September 30, 2017

Please reload

Arkiv