Jag, en friluftsmänniska?

March 31, 2017

Det är morgon och dimman håller på att lätta. Nattfrosten släpper sitt tag om trädens grenar och små iskristaller lossar i solskenet när jag är ute och ger fåglarna mat.

Jag får ett obändigt behov att ge mig ut och paddla medans dimman lättar. Går in och gör mig en termos kaffe, packar ryggan och cyklar ned till sjön.

 

Det är rått i luften och ännu kan man bara ana solen någonstans bakom diset. Lägger fårskinnet på sätet och kryper ned i brunnen och spänner fast kapellet. Nu sitter jag varmt och skönt och jag glider ut över sjön.

Jag paddlar nära land för att få med alla små intryck. Hur det droppar från träden, plipp plopp mot vattenytan som bildar ringar i den annars helt spegelblanka ytan. Sjöfåglar som oroligt simmar bort från kajaken. Dimrök och solsken. Jag paddlar långsamt och tyst och vilar många gånger på paddeln för att inte missa något.

 

När jag paddlar runt näset bryter solen igenom och plötsligt är dimman som försvunnen. Naturen är lugn och jag har ingen brådska. Jag häller upp kaffet i muggen, lutar mig tillbaka och låter mig föras ditt strömmen vill.

 

Jag tänker på en artikel som jag läste nyss i Utemagasinet där deras vandringsexpert Jörgen Johansson definierar två slags vandrare; långvandraren och lägervandraren. Långvandraren vandrar långt med lätt packning och ansträngning och utmaning är en del av upplevelsen. Lägervandraren däremot hittar en vacker plats att slå läger och utforskar området genom att göra mindre utflykter därifrån.

 

I förbindelse med mina äventyrsresor får jag ofta frågan på vilken nivå de ligger och om man behöver förkunskaper. När jag sedan pratar med människor som gärna vill hänga med visar det sig ofta att många av dem har lång erfarenhet med både vandring och paddling. Vilket får mig att bli lite orolig :) För när vi pratar hör jag att de nog har mer erfarenhet än vad jag själv har.

Och idag när jag lojt paddlar runt längs öarnas strandkanter får det mig att undra över vad jag är för en friluftsmänniska egentligen?

 

Jag har inte mycket erfarenhet med långvandring, har ingen fjällkunskap och kajaken är en väldigt ny kärlek liksom klättringen. Vad är det jag är ute efter när jag beger mig ut tänker jag och vad kan jag bidra med?

 

Det finns helt klart en glädje i det att röra på mig för egen kraft. Jag bangar inte för lite utmaningar eller ha det obekvämt. Men jag är ingen atlet och ingen äventyrare i den bemärkelsen att jag prompt vill bestiga och namnge en jungfrulig bergstopp .

För först och främst är mitt uteliv drivet av min längtan till att få vara i naturen. Att en stund få lossa civilisationens tvångströja. Tappa greppet om mig själv och få vara en del av det stora sammanhanget. Det som är mitt och allas ursprung, naturen.

 

Jag är helt ok med att överfallas av en regnskur och att behöva ta i när det plötsligt blåser upp men jag gillar också väldigt mycket att stanna upp, låta prasslet från kläderna och paddeln tystna för att se och lyssna. Ljusspelet mellan trädstammarna, fågelsången inifrån skogen, plumset av en fisk, doften av sjö. Dessa oändliga skiftningar av intryck som skapar en ofattlig helhet som kroppen och sinnet uppgår i.

 

Så vad är jag? Långvandrare eller lägervandrare? Jag tror nog att jag måste återkomma med svaret på den frågan. Jag vet inte ens om jag är någon friluftsmänniska, jag kan vare sig trixen eller har särskilt mycket erfarenhet av organiserat uteliv.

Men vad jag vet är att jag trivs bäst ute.

Jag gillar tröttheten i armarna efter en kajaktur men jag minns kaffepausen och naturstämningarna bäst.

 

Och om du följer med mig på äventyr har jag gud ske lov allierat mig med professionella guider och instruktörer så jag kan överlåta strapatserna till dem.

 

Mitt bidrag? Kanske är det en inställning. Ett sätt att vara och leva utan etikett.

 

 

Please reload

Utvalda inlägg

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Senaste inlägg

January 21, 2018

December 1, 2017

November 13, 2017

October 5, 2017

September 30, 2017

Please reload

Arkiv