contact@vildochlugn.com                  Mobil:  070 884 25 82                              Swish: 123 221 85 27                             Bank Giro 5278-4998

LogoHK.png

Fotodagbok 10 juni Vår sista äventyrsdag avslutas med isklättring

June 13, 2017

Idag händer det! Det jag länge drömt om att få göra. Att få klättra på is. Detta kan man göra på tillfrusna vattenfall, om man vet vad man gör och på glaciärer, om man vet vad man gör;) Och Jostedalsbreen är perfekt och en hel del säkrare än att klättra på ett tillfruset vattenfall.

 

Idag är det inte bara vår grupp som är på äventyr även våra guidar Matty och Mike då ingen varit och isklättrat på den här glaciären i år. Att ändå ta med oss hit är ett tecken på sann kunnighet. De förlitar sig på erfarenhet. Att vara en bra bergsguide handlar inte om att veta allt men att kunna göra rätt val i varje situation.

Juni vid glaciären. Det regnar lätt. Men ingen av oss bryr oss om att vädret inte är "vackert". Av någon anledning så är det inte så viktigt när man är i den här naturen.

 Vi stannar upp för att ta in synintrycken och vila benen efter en timmes vandring. Vad tittar vi på?

Det här tittar vi på! :) Glaciären vid Fåbergsstölen där vi ska isklättra.

Vi behöver passera flera forsande strömmar. Det är ett våldsamt tryck på vattenmassorna och det kan kännas nervöst att ta sig över. Det bullrar och skvätter men det låter mera våldsamt än vad det är. Det gäller att sätta fötterna rätt. Att inte tveka och att ta emot en hjälpande hand. Inte så annorlunda allt annat i livet alltså. :)

 Mike väntar in oss. Här ska vi klättra!

 Vi är alla exalterade, pirriga och fnittriga. Stegjärnen och selarna tas fram. Det är nu det händer.

20 meter isvägg! Att isklättra är egentligen inte så styrkekrävande. Det handlar om teknik och grejer. Stegjärnen och isyxorna säkrar dig på väggen. Nu ska du bara lite på att de håller. Andas lugnt, luta dig inåt och hitta en rytm.

Mike och Matty säkrar medans några tar en kaffepaus.

Mike har lossat isskruvarna vi haft som ankarfästen och är på väg ned för glaciären.

Det här är verkligen isblått. Olika densitet skapar valv och bågar i glaciären. Isen är som en saga. Men den berättas nu och imorgon kan den vara borta. Allting här är i konstant förändring. Att tänka på hur det oavbrutet skapas och omskapas. Om två dagar kan en fantastisk formation vara borta. Och ingen har sett den förutom kanske en lämmel på väg över isen.

 

 

 

 

Please reload

Utvalda inlägg

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Senaste inlägg

January 21, 2018

December 1, 2017

November 13, 2017

October 5, 2017

September 30, 2017

Please reload

Arkiv