Barfota vandrare

July 23, 2017

För oss som rör oss mycket ute i skog och mark, som vandrar och lever friluftsliv betyder det att ha bra grejer på kroppen och fötterna en hel del. Vi letar efter det slitstarka, bekväma, något som kan hålla oss torra och lagom varma i alla slags väder och terräng.

 

Utemagasinet hade för några nummer sedan en stor guide om kängor och idag har jag just läst en blogg om vandringskängor av en av mina favoritbloggare Angeliqa Mejstedt en eldsjäl som driver vandringsbloggen och bland annat tagit initiativ till "Kvinnliga äventyrare" kolla upp henne om du inte redan gjort det.

 

Jag vill gärna ge ett alternativ till dessa guider.

 

Jag är en barfotavandrare. Det betyder inte att jag alltid går barfota, det beror lite på vad väder och terräng tillåter annars går jag i barfotaskor. Jag vandrar också i barfotaskor. Och springer. Och det har jag gjort i flera år nu.

Att börja gå "barfota" har bidraget till att jag inte längre har ont i ländryggen, spänningar i nacken och att foten och därmed hela kroppen är starkare.

 

När jag tog av mig skorna, de konventionella som säger sig vara ortopediskt formade eller har klackar eller bara tjocka sulor som lyfter dig någon centimeter från marken så började foten att arbeta på ett sätt den aldrig riktigt haft möjlighet till innan.

Muskler utvecklades, fotleden fick en bättre rörlighet och mera styrka, knäna blev starkare, gången bättre och belastningen upp igenom benen och till höfterna blev effektivare vilket gjorde att spänningar i ryggen släppte.

 

Det här var en process för mig. Första gångerna jag sprang i barfota skor gjorde jag det bara i korta sträckor. Det tar tid att utveckla styrka och hälsa i muskler som inte är vana att arbeta.

 

Konventionella skor gör jobbet för oss, lyfter foten här och där så att musklerna inte behöver att arbeta. I marknadsföringen går det som avlastning. Eller också har vi de fina, snygga, coola skorna på oss som förvisso kanske får oss att känna oss fina, coola, snygga men som är designade så  att vi måste kompensera på olika sätt i vår gång för att kunna gå i dem. Till exempel så räcker det med en 1 centimeters förhöjning av hälen för att tyngdpunkten i kroppen ändras och kroppen börjar kompensera på olika sätt.

 

En annan viktig komponent är att vi i bindväv och ligament i fötterna (och i hela kroppen) har receptorer som kallas för proprioception. Dessa är viktiga då de känner av rummet omkring oss och signalerar till hjärnan hur vi ska föra oss för att inte snubbla och gå in i saker.

Foten är det område i kroppen som har mest proprioception vilket ju inte är så konstigt då det är fötterna som är vår kontakt med jorden. När vi går i skor eller kängor med tjocka eller stela sulor så får foten mindre information om underlaget och hjärnan tar därför sämre beslut. Det blir helt enkelt svårare att bedöma vart man ska sätta fötterna.

 

De vandringar jag gjort har jag gjort i barfotaskor. Jag har fram till nu aldrig fått ont. Jag har blivit trött i fötterna ja men aldrig fått ont i ryggen eller i knäna.

 

I juni var vi i Jostedalen och glaciärvandrade. Barfotaskor och stegjärn var ju inte optimalt ha..ha.. så jag fick låna ett par vandringskängor vilka jag gick i även upp till glaciären. Det var en konstig upplevelse för mina fötter som  ju vant sig vid att alltid ha nästan direktkontakt med jorden. Jag hade väldigt svårt att avläsa terrängen och  det kändes tungt och klumpigt. Förstås handlar det även om en viss tillvänjning men jag var lättad när jag kunde sätta på mig mina egna skor igen. Mina fötter har blivit en viktig del av min kontakt med världen och man kan kanske tala om att ha utvecklat en känslighet samtidigt som mina fötter aldrig varit starkare.

 

Om du funderar på att övergå till barfotaskor är det väldigt väldigt viktigt att du gör det under en längre tid. Har du gått i konventionella skor ett helt liv och sedan beslutar att ta din 10 dagars fjällvandring i fivefingers har du bäddat för problem. Du behöver sannolikt bygga upp smidighet och styrka i foten innan du kan ta längre turer.

I Vandringsbloggens käng-guide hittar du bra grejer utifrån ett konventionellt tänk mixa upp det med ett par barfotaskor eller barfotakängor och låt foten bli stark över tid.

 

Här är de skor jag går i:

 

Det här är mina fivefingers trailmodellen.

De här skorna vandrade jag några dagar på Östgötaleden i med full packning.

De hade jag även på när jag gjorde dagsvandringar med lätt ryggsäck runt Grövelsjön.

Och det är dessa jag springer i.

Sköna, luftiga, snabbtorkande.

När det är kallt använder jag ett par tåsockar i ull. Springer även i dem på snö och is (utan broddar, viktigt då broddar ger väldigt hårda nedslag och ger en skev belastningen).

 

 

 

 

 

 

Det här är mina Vivobarefoot trailshoes.

I de här gick jag alla turer på vårt Jostedalsäventyr där jag gick med dagturspackning.

Så som sagt inget vidare med ett par stegjärn då bindningarna skaver runt hälen men annars bästa skorna att gå i.

Med mina ullstrumpor var de varma och sköna hela vägen.

Jag springer även i dessa.

Luftiga, snabbtorkande, smidiga, lätta och riktigt bra grepp i sulan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Det här är bästa gummistövlarna norska Viking och ett par rejäla handstickade ullstrumpor.

Hur crazy det än kan tyckas så är det dessa jag går alla turer i skog och mark i här hemma när jag går med Viggohunden. Också nu när det är högsommar.

God kontakt med jorden och ullsockan gör att foten glider bra och suger åt sig svetten.

Jag har dessa då vi går i marker med orm och rör oss runt i sly, på ängsmarker med högt gräs och sankmarker.

Och så är de så lätta att bara dra på.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag har planer om att investera i ett par Vivobarefoot terrängkängor.

Kolla de här: http://www.pimd.co.uk/amazing-price-vivobarefoot-womens-tracker-offroad-trail-shoes-fashion-style-p-3921.html

Vivobarefoots svenska site:

https://www.vivobarefoot.com/se

 

 

 

 

 

Mera läsning!

Kathy Bowan http://www.adlibris.com/se/bok/whole-body-barefoot-transitioning-well-to-minimal-footwear-9780989653985

 

http://sock-doc.com/barefoot-minimalist-walking-shoes/

 

http://briangreen.net/2012/03/introduction-to-barefoot-backpacking-part1.html

Please reload

Utvalda inlägg

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Senaste inlägg

January 21, 2018

December 1, 2017

November 13, 2017

October 5, 2017

September 30, 2017

Please reload

Arkiv