Litet sommaräventyr på Kosteröarna

August 25, 2017

Det finns inget tvivel om saken. Jag har den glädjen att leva ett äventyrligt liv. Min lilla verksamhet Vild & Lugn som paketerar upplevelser i vildmarken för de äventyrligt lagda tar mig till platser och ger mig upplevelser som nästan inte kan kallas ett jobb. Om man med jobb alltså menar något "jobbigt". Men visst kräver det sin kvinna. Och då det är jag som har ansvaret för att allt blir som det är meningen att det ska bli så går det ju inte ann att slappna helt av när jag är på jobb. Och så ska det vara! Men därför är det gott när jag ibland får möjlighet att dra på lite äventyr bara så där för mig själv.

Kosteröarna var en sådan dröm jag drömde för mig själv. Att få kajaka och bo på fina små öar i den vackra nationalparken sydväst om Sydkoster.

När Jessica som var en av äventyrarna på "Det vildaste äventyret" i Jostedalen också visade sig drömma samma dröm beslutade vi oss för ett litet gemensamt äventyr.

Jag möter upp Jessica på Hunnebostrand där hon har sitt sommarboende i en liten fin segelbåt. 

Från Hunnebostrand kör vi till Strömstad där vi tar färjan till Kilesand på SydKoster. Våra kajaker tar vi med på färjan. Hela postyret med avlastning av utrustningen och kajakerna på kajen, hitta en parkeringsplats och sedan springandes med andan i halsen för att hinna komma ombord med hela menageriet innan färjan kastade loss tänker jag inte skriva om!

Det jag hellre vill skriva om är hur underbart vacker kvällen var när vi kom fram till Kilesand. Alldeles spegelblankt hav och värmen som låg kvar från dagen.

Och som jag längtade att äntligen få sätta mig i kajaken och bara sväva över denna kristallklara värld.

 

Vi hittade en fin liten bit ängsmark inne i en vik att slå läger på. Ängsmarken låg mellan berghällar som gav oss skydd mot vindarna då ett omslag i vädret var på gång. Vår väderapp sade att ett oväder med regn och kulingvarning skulle drabba oss under natten.

 Jessica ser till att hennes kajak inte driver ut om vågorna skulle bli stora. Jag har dragit upp min långt upp på land.

Om morgonen ösregnar det och ängsmarken har förvandlats till en stor vattenpöl. Jag ber en tacksam bön till Hillebergs gudarna som konstruerar tält som tål allt!!! Jessica och jag stannar i våra tält, läser, skriver och sover och låter ovädret rida ut. Och nej jag har inte glömt att redigera bilden. Så här ser en ovädersdag ut i ett rött tält ;)

Under eftermiddagen blir det uppehåll och jag beslutar mig för en liten kajaktur runt bland de närmaste öarna.

 Hittar den här fina stranden på Tjälleskär. Och går en tur.

Runt omkring på klipporna står mamma och pappa häger med sina ungar. Har aldrig tidigare sett hela hägerfamiljer och synen gör mig lycklig. Totalt coola fåglar!

 "Hemma" igen är ett nytt oväder på gång. Det är inget annat för än att krypa tillbaka in i våra tält. Jag rör ihop en pastagryta i skydd av absidern. Jessica och jag skämtar om att det är tur vi båda två är sådana enstöringar. Vare sig mitt tält eller hennes rosa från Rusta ägnar sig åt större sociala sammankomster. Jessica lovade dock sig själv att köpa ett annat tält till nästa gång, för även om det var cute och köpt lite på skämt så ägnade det sig nog mera till en sommardag i trädgården än till störskurar och kuling på västkusten. Tarpen vi lagt över såg dock till att allt i mitten förblev torrt. :D

Ovädret drog förbi över natten och nästa dag vaknade vi till strålande sol och ett knallblått hav. Fram emot förmiddagen kom Agneta och Janne Waldås paddlande runt skäret för att hämta upp oss för en paddling till Ursholmen. Agneta var också en av deltagarna som var med på "Det vildaste äventyret". Tänk vilken glädje! Mitt jobb innebär även att jag träffar underbara människor jag aldrig skulle träffat annars!

Agneta och Janne hade lämnat Strömstad och ett hektiskt företagarliv för ett lugnare liv på Koster där de nu ordnar kajakturer och övernattning för de som hittar till dem.

Plötsligt ser jag några horn sticka upp på en ö. Men ser jag rätt? Getter mitt ute i havet! Japp! Tydligen ingår de i vården av öarna och ser till att hålla floran levande.

Och ännu mera djurliv vankas!

-"EN SÄL! EN SÄL!"- "VAR?"- "DÄR!". Ett helt gäng med sälar har plumsat i vattnet från sin kobbe där de legat och solat och simmar nu runt oss. De leker och gäckar. Vi vrider våra huvuden från den ena sidan till den andra. Och varje gång jag trodde jag hade ställt in fokus på kameran så gled sälarna omärkbart ned under ytan igen. Jag är helt säker på att jag hörde dem skratta! ;)

Utsikten på toppen av Ursholmen var fenomenal.

Här tog vi lunch och vilade och pratade lite om sådant som känns viktigt. Om till exempel drivet till att vilja dela upplevelser med andra. Att det är viktigt att ta time out och hitta tillbaka till eget pulsslag men också hur det verkar naturligt när man sedan är ikapp sig själv igen att vilja skapa något som involverar andra.

Och detta ledde naturligt nog till idén att tillsammans skapa ett litet Kosteräventyr för att ge andra möjlighet att uppleva det här vackra vildmarkshavet.

Paddlingen hem gick mellan smala sund, sammetslena kobbar och "ockraklädda" skär. Så roligt att paddla här. Och så vackert.

Kristallklart vatten.

Grunt vilket innebär att inga motorbåtar kan störa friden.

Den vita snäckskalsbotten som i en saga.

Och hur många små öar som helst att utforska. 

 

Vi lämnade Koster med en lycklig känsla och en idé. Nästa år kommer Vild & Lugn tillsammans med "Waldåsarna" att bjuda på ett Kosteräventyr.

Vi lovar att det kommer bli en av de vackra som lämnar pärlemorskimmer i minnet!

 

 

 

 

 

 

Please reload

Utvalda inlägg

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Senaste inlägg

January 21, 2018

December 1, 2017

November 13, 2017

October 5, 2017

September 30, 2017

Please reload

Arkiv