Pimpa din husbil och en manual för dig som behöver en innan du läser den för dummies

August 29, 2017

Skruvdragaren står på uppladdningen, den har jobbat hela dagen och jag med så nu tar jag mig ett glas vin. Inte för att jag egentligen tycker att det finns något att fira så långsamt som det här husbils byggandet går. Men jag tänker att det passar fint till havregrynsgröten jag tänkt att äta till middag he..he.. och så smakar det ju gott när jag nu sitter här för att reflektera över jobbet som gjorts och jobbet som inte gjorts idag.

Vi tar det från början.

På bilden ser du mig och Viggo, just hemkommen från bilköpet. Mannen som hade gjort om bilen till en husbil, hade installerat både el, vatten, och tänkt ut förvaringsutrymmen.  Men även om det fanns bra tänk i bilen visste jag att den krävde en kärleksfull uppgradering innan den skulle kännas som min.

Bilen luktade också mysko men lukten var svårplacerad, en slags blandning mellan, billigt rakvatten, wunderbaum och mögel. Dessutom hade bilen inget namn och den var svår att könsbestämma. Detta är en viktigt detalj som alla vet som blir husbilsägare. Bilen/hemmet blir din vän och följeslagare. Och vänner har namn.

Viggo och jag drog till Öland för att bekanta oss med bilen. Kolla dimljusen! Vill också berätta att inne i förarhuset finns det en rad röda lyktor som man kan tända om man är på lite festligt humör och behöver höja stämningen. Fick mig dock att tänka i helt fel banor så de släckte jag.

 Ja så är det dags då!? Skruvdragaren är inhandlad och sticksågen. Först ska allt det jag inte vill ha kvar bort! Känner mig inte allt för självsäker här som du kan se.

Först hade jag tänkt att bara göra en makeover av inredningen. Pimpa den lite helt enkelt, Men när jag börjar ta ned saker visar det hela sig vara ett långt större projekt. Taket är mögligt. Svarta fläckar breder sig där träet har legat direkt mot plåten. Dessutom har det använts skruvar som blivit genomrostiga. Som isolering har det använts frigolitskivor. Det fanns ingenstans som fukten kunde ta vägen eller cirkulera igenom. Mycket av mögellukten kom helt klart härifrån.

 Här åkte all inredning utom delar av köket som jag valt att behålla. De olika materialen som använts väger ett ton. Jag tror bilen blir glad för att bli av med de här extra kilona. Något som är viktigt att tänka på när man bygger en bil. Dels viktfördelning och sedan att man försöker tänka minimalt.

Bort med dig dumma tak!

Här har jag varit och handlat en ångspärr som kommer att förhindra att materialet kommer att mögla. Dessutom är det en smula isolerande. Foliet håller värmen inne vid kallt väder. Och vid varmt väder håller den värmen utanför. Dessutom är det ljud

isolerande. Används egentligen vid golvläggning. Men en påhittig tjej på Bauhaus kom på det här när jag berättade vad jag letade efter.

 Planen var att göra taket färdigt först. För under ångspärren ska ligga ett lager rockwool och sedan takets träpanel. Men nästan svimfärdig av ilska (eller var det på grund av lågt blodsocker?) gav jag till slut upp. Det är nämligen en hel vetenskap att borra skruvar igenom trä till plåt. Flera rundor till bygghandeln där det köptes borrar och nya skruv. Och så en runda till och ännu mera prat med personalen och nya skruv inhandlades. Allt till ingen dj...kla nytta. Så efter att ha ödslat tid på att kämpa med borr, skruvar och olika trälistor gav jag helt enkelt upp. Det fick bli en väggdag idag istället.

 

 Bilen är ju inte rak och även att sätta upp väggarna gav en hel del problem med skruvarna. Men det hjälpte när jag fick letat fram några skruvar i gömmorna som ville samarbeta. Och nej det var inte dem som jag hade blivit rekommenderad att använda i affären.

 

Det här och lite isolering i dörrarna var vad jag åstadkommit idag, en hel del svordomar och ja, jo jag skrev en slags förmanual för alla oss  som tycker att manualen för "dummies" är lite för avancerad.

 

MANUAL ATT LÄSA INNAN DU LÄSER MANUAL FÖR DUMMIES

 

<När du ska sätta i borret i skruvdragaren så går den medsols när du stänger, och motsols när du öppnar. Detta gäller också gång nummer 2, nummer 10 och nummer 100, det vill säga inte bara ibland! Och förstås oavsett vilken typ av borr du använder.

 

<När det går trögt att såga med sticksågen, kan det vara för att du sågar i bockbenet inte för att hastigheten är för låg, att du använder fel sågblad eller att sågen du köpt är skräp.

 

<När sågbladet ramlar ut ur sågbladsanordningen, vänta med att åka till Biltema och klaga tills du satt på dig glasögonen och hittar rätt läge för skruvarna som ska spänna fast bladet.

 

<När det inte går att borra i skruven. Sätt på dig glasögonen, igen! och kolla om du använder rätt borr.

 

<Gå och kissa när du är kissnödig.

 

<Om du har ännu kortare stubin än vanligt, och avslutar allt med ett högljutt "f...ck", "för h...te" eller något annat som du lärt att du inte ska säga,  fråga dig själv när du fick något att äta sist.

 

<Viktigt att veta om metallborrarna, i synnerhet de små. Om du vänder dem ryggen, försvinner dem. Andra saker som försvinner, dyker som oftast upp igen, som t.ex tumstocken och borren, kanske på en annan plast än där du sist lade dem, men de dyker upp. Men detta gäller alltså inte för metallborrarna. Här skulle du kunna gå till affären och klaga.

 

<Det finns en grund till att hantverkare har byxor med många fickor!

 

<Kom ihåg att du är en organiserad person, du är bara väldigt glömsk!

 

<Det finns en grund till att hantverkare har byxor med många fickor!

 

<Ha inte shorts på dig när du håller på med rockwool.

 

<Det finns inte det som inte går att lösa med lite silvertejp.

 

<När sonen kommer förbi för att se hur det går och det ända han kan få sig själv till att säga är -"ja men det ser ju iallafall hemgjort ut" ...........Detta är en situation med varningstriangel, välj strax att avsluta arbetet och gå ifrån både son och bil tills du är säker på att du inte gör åverkan på någon/något.

 

<Det finns en dag imorgon också.

 Det finaste med den här dagen var dock att Carin kom förbi för att kolla hur det går för mig. Och med sig hade hon en liten present som hon hade gjort till mig. Ett otroligt fint broderat armband. Mina färger mitt i prick, som påminner mig om att tänka vackert och vara tacksam.

 

Imorgon är en ny dag. Och då ska jag be om hjälp.

 

 

 

 

 

 

Please reload

Utvalda inlägg

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Senaste inlägg

January 21, 2018

December 1, 2017

November 13, 2017

October 5, 2017

September 30, 2017

Please reload

Arkiv